- Η μητρόπολη είναι γνωστή από τους πρώτους κιόλας βυζαντινούς χρόνους, λόγω του μεγάλου πατέρα και Αγίου ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας Σπυρίδωνος του Θαυματουργού.
- Με την πάροδο του χρόνου η Μητρόπολη εγκαταλήφθηκε και αργότερα λειτουργούσε ως χωροεπισκοπή υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
- Με την συρρίκνωση του Κυπριακού Ελληνισμού από την εισβολή του 1974 δημιουργήθηκαν πολλοί προσφυγικοί συνοικισμοί. Η εκκλησία της Κύπρου για να επιτύχει τη διαποίμανση όλου αυτού του χριστιανικού πληρώματός της, δημιούργησε νέες Ιερές Μητροπόλεις προκειμένου να περιβληθεί με περισσότερη πνευματική φροντίδα το πολυπληθές χριστιανικό πλήρωμα.
- Η Μητρόπολη ανασυστάθηκε λοιπόν, από τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο τον Β΄ το 2007. Η Ιερά Σύνοδος προέβη στην πλήρωση της έδρας της νέας Μητρόπολις. Ψήφος κλήρου και λαού εξέλεξε Μητροπολίτη τον Ιερομόναχο Βαρνάβα Σταυροβουνίωτη.
- Περιλαμβάνει τους δήμους Ιδαλίου, Αθηαίνου, Λευκάρων και άλλες τριάντα πέντε κοινότητες, εκ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.
- Ιδιαίτερη ευλογία θεωρείται και η ύπαρξη εντός της Μητροπολιτικής περιφέρειας δύο γυναικείων Μονών, του Αγίου Μηνά και της πρωτομάρτυς Θέκλης, πρότυπα κοινοβιακής ζωής και γνήσιου μοναχισμού.
- Η Επισκοπή καυχάται για το πλήθος των τοπικών Αγίων, οι οποίοι είτε γεννήθηκαν είτε τελειώθηκαν τελειώθηκαν εν οσιότητι και δικαιοσύνη στα όρια αυτής.
- Στο Συναξάρι της Κωνσταντινούπολης εκτός του Αγίου Σπυρίδονα, μνημονεύονται και οι Νέστωρ και Αρκάδιος, ως επίσκοποι Τριμυθούντος στις 6 Μαρτίου, καθώς επίσης ο Τριμυθούντος Γεώργιος.
- Καύχημα καυχημάτων αυτής ο Μέγας Νεόφυτος ο Έγκλειστος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του στα Λεύκαρα, αλλά και ο Αθανάσιος ο Πεντασχοινίτης, Φώτιος της Αθηαίνου, Θεόδωρος ο εν Ιδαλίω, Ευτύχιος στο χωριό Νήσου, Σωζόμενος ο εν Ποταμία και Ιωάννης ο Ποταμίτης δίπλα από το χωριό Σιά.
- Ο τάφος του πολιούχου και εφόρου της Μητρόπολης, Αγίου Σπυρίδονα είναι απρόσιτος, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής. Η μονή του, μαζί με την αφιερωμένη στους τριακοσίους δεκαοκτώ θεοφόρους πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου βασιλής, εντός της οποίας βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου, χρησιμοποιήται από τους άθεους Αγαρηνούς σαν τόπος στρατοπεδεύσεως και διαφύλαξης πολεμικού υλικού.